Rolfing® SI en andere vormen van lichaamswerkt

-- We zijn momenteel bezig met het vertalen deze pagina.
Niet alle vragen zijn naar het Nederlands vertaald. --

Wat is het verschil tussen Massage en Rolfing?

How does Rolfing differ from Chiropractic? 

Wat is het verschil tussen Massage en Rolfing?

Een van de meest voorkomende misvattingen over Rolfing of Structurele Integratie is dat het een vorm van diepe weefsel of spiermassage is. Er zijn vele soorten van massage, die bijzonder doeltreffend zijn voor het losmaken van gespannen weefsel, het verminderen van stress, ontgiften van het lichaam of die zorgen voor een toegenomen gevoel van ontspanning en welzijn. Deze voordelen zijn vaak ook een bijproduct van Rolfing, daarom kan er verwarring ontstaan over het precieze verschil tussen ons werk en andere methoden van aanraken.

Een student van Dr. Rolf heeft eens gezegd dat wat Rolfers doen kan worden samengevat in drie woorden: luisteren, scheiden en integreren.

  • Wij raken het weefsel aan en "luisteren" als het ware, we zoeken naar onevenheden in de weefseltextuur, kwaliteit en temperatuur om te bepalen waar we we moeten werken.
  • We scheiden de fascia lagen die teveel met elkaar verweven zijn en werkenmet spieren die uit hun positie zijn getrokken door letsel of verwondin.
  • Tenslotte integreren we het lichaam. Dit doen we door de verschillende delen van het lichaam in betere verhouding tot elkaar te laten komen waardoor er een fysieke balans ontstaat die in lijn is met de zwaartekracht (recht omlaag).

Andere methodes die werken met het zachte weefsel, waaronder massage, proberen vaak ontspanning te creeren en/of specifieke symptomen van spanning of pijn te verhelpen door plaatselijk te werken op de pijnlijke plaatsen of op dat deel van ons lichaam wat niet goed functioneert.

De benadering van Rolfing is te werken met het lichaam als geheel hierbij gebruik makend van duidelijk omschreven principes die systematisch en consistent worden toegepast. De effecten van dit proces van hervorming en de reorganisatie van het lichaam in de zwaartekracht zijn:

  • faciliteren van ontspanning door bevrijding van spanning en pijn,
  • en het herstel van functie / mobiliteit, alsmede een hoger niveau van functionele efficiëntie in bewegingen.

De focus van Rolfing ligt op de fascia van het lichaam in plaats van op de spieren zoals in massage. Fascia is de beschermende laag van bindweefsel dat elke spier en spiervezels omringt en doordringt, ook ondersteunt het de spieren en het menselijk lichaam en het geeft het lichaam haar karakteristieke vormt. Doordat zich in de fascia veel zenuwuiteinden bevinden is het essentieel voor onze lichaamsgewaarwording en houding, coördinatie en de manier waarop we ons bewegen.

Zoals Dr. Rolf benadrukte hebben Rolfers naast het werken aan het lichaam ook een taak om onze cliënten meer bewustzijn en vaardigheden te leren die kunnen helpen bij het vinden van nieuwe manieren van staan, zitten en andere bewegingen. Uiteindelijk is ons doel onze clienten te ondersteunen om zelf, op nieuwe manieren, goed voor hun eigen fysieke, emotionele en psychologische gezondheid te zorgen.

terug naar boven

 

How does Rolfing differ from Chiropractic?

Chiropractic treatments tend to focus on bone alignment and joint mobility.  Generally, the treatment is focused on the area of discomfort or impairment and various methods, from gentle tapping to high velocity thrusts, are used to manipulate and correct them.  Rolfers believe differently, that the tension and strain in the soft tissue network of the body must be addressed and relieved, otherwise bones will continue to be pulled out of alignment and so will need constant re-adjustment.  The Rolfing process involves slow, sustained and focused pressure in a specific direction to affect the entire body’s tissue bed, within which the bones are embedded.  The Rolfer’s goal is to achieve balanced tension throughout the body’s fascial web, which will enables the bones to move naturally back into their proper position and alignment, and by addressing both the soft and hard elements of the body, effect a sustainable sense of well-being.

terug naar boven