De serie van 10
“Een lichaam is een web dat alles met alles verbindt” Dr. Ida Rolf
De serie van 10 kun je zien als een basisrecept dat alle Rolfers™ volgen om hun gemeenschappelijke doel te bereiken: het in balans brengen van de lichaamsstructuur van de cliënt in het zwaartekrachtsveld.
Elke Rolfer™ werkt vanuit het basisrecept op zijn eigen manier en is tevens gericht op de eigenheid van iedere cliënt. Hierdoor kan ‘het recept’ aangepast worden om volgens de eigen stijl te werken en de specifieke behoefte van de cliënt tegemoet te komen.
De eerste 3 sessies van de serie werken met de oppervlakkige bindweefselstructuren. De sessies 4 tot en met 7 werken met de diepliggende weefsels en structuren. Sessies 8 tot en met 10 integreren de diepere structuren met de oppervlakte en zijn gericht op bewegingseducatie voor vloeiende bewegingen langs lange diagonalen van het lichaam en daarnaast is er aandacht voor hoe de verbeterde lichaamsstructuur en omgeving op elkaar inwerken.
De onderstaande beschrijving geeft een kort overzicht van de doelen van elke sessie en werkwijze.
The Ten Sessions Explained
Sessie 1 ademhalingsvrijheid
Er wordt een begin gemaakt met het werken aan specifieke klachten. Daarnaast komt het algemene doel van de sessie aan bod: De ademhalingspatronen vrijer maken door beperkingen in het bindweefsel op te lossen rondom de romp, schouders, nek en hoofd. Verder begint ook het proces van het mobiliseren en horizontaal positioneren van het bekken door rondom de heupgewrichten en aan de bovenbenen te werken. De cliënt ervaart de voordelen van bewuster kunnen ademhalen en kan huiswerk mee krijgen dat aansluit bij mogelijke beperkingen in het ademhalingspatroon.
Sessie 2 ondersteuning ervaren
De Rolfer™ werkt voornamelijk aan de voeten, onderbenen en knieën om een stabiele basis te geven die zich met een groter gemak kan aanpassen aan de continue veranderende eisen van ondergrond en beweging. Deze basis is ook een voorbereiding op veranderingen die in latere sessies in het bovenlichaam gaan plaatsvinden. Een verbeterde waarneming van ondersteuning door de ondergrond zal ook helpen om het gevoel te versterken je eigen plek in te kunnen nemen. Zonder dat gevoel is het lastiger om mentaal en emotioneel door te groeien en eventuele verandering toe te laten.
Sessie 3 ruimte scheppen en innemen
De Rolfer™ richt zich op het herstellen van de voor/achter balans door aan de flanken te werken bij de benen, armen, bovenlichaam, nek en hoofd. Er wordt verder gewerkt om de adem te bevrijden waarvoor de ribben worden uitgenodigd om in 4 richtingen te kunnen bewegen.
Sessie 4 je kern vinden
In deze sessie beginnen we de kern van de ondersteuning in de benen te vinden, door te werken vanaf de voetbogen, via de binnenkant been tot aan de bekkenbodem. Hierbij ontstaat een solide ondersteuning voor het been en de romp gedurende de momenten dat het lichaam op één been staat tijdens het lopen. De tonus van de psoas-spier krijgt aandacht en wordt bij de bewustwording betrokken. De psoas verbindt de binnenkant van het bovenbeen met de voorkant van de lendenwervels en brengt daarmee de beweging van het lopen tot in de buikholte. De volgende sessie werkt uitgebreid met de buikholte en is daarom nauw verbonden met de vierde sessie.
Sessie 5 je kern activeren
In sessie 5 wordt ruimte gemaakt in de romp door te werken aan de ketens van bindweefsel van de verschillende lagen van buikspieren en ribben en de omlijsting van de buikholte. De ruimte vóór de wervelkolom die nu beter kan worden waargenomen door de cliënt wordt verbonden met de verbeterde ondersteuning van de benen. Spanningspatronen in de onderrug en heupbuigers worden aangesproken zodat de elasticiteit van de psoas-spier kan worden benut en er een moeiteloos gevoel van lopen ontstaat.
Sessie 6 de rug bevrijden
Het thema van sessie 6 is balans brengen in de welvingen van de hele achterlijn van het lichaam. Van kruin tot hiel wordt gekeken naar een vloeiend verloop van holling naar bolling, naar holling etc. Ook het staartbeentje als uiterste puntje van de wervelkolom speelt daarbij een rol. Als de welvingen in balans zijn wordt het makkelijker een gevoel van lengte te ervaren van voetzool naar kruin en kan de hele wervelkolom meegaan met de intrinsieke bewegingen van de ademhaling.
Sessie 7 Het hoofd erop plaatsen
Mocht je last hebben van chronische rugpijn , gespannen ogen, kaakgewrichtspijn, hoofdpijn of duizeligheid dan kan het zomaar zo zijn dat je hoofd niet op de juiste plaats zit. Het hoofd juist positioneren op nek en schouders is het laatste stukje van de puzzel om het lichaam moeiteloos opgericht te krijgen. Aan dit puzzelstukje kan pas worden begonnen als de onderliggende structuren in balans zijn omdat de ogen altijd een horizontale lijn zullen aannemen, ongeacht de structuur eronder waardoor de nek onderliggende disbalansen zal compenseren. In deze sessie worden restricties in de schouders en nek verder behandeld en wordt er ook een balans aangebracht tussen de verschillende botstructuren die samen de schedelvormen. Met al deze voorbereidingen kan nu ook naar het kaakgewricht gekeken worden zodat deze een ontspannen en symmetrische positie aan kan nemen.
Sessie 8 het begin van het afronden
Met sessie acht begint het afronden van de serie van 10. Er wordt gekeken naar waar in het lichaam nog extra aandacht nodig is. Daarnaast wordt er gekeken of een vloeiende beweging en verbinding mogelijk is van de vingertoppen en tenen tot aan de wervelkolom, vooral richting het scharnierpunt in de rug waar de diagonalen van het lichaam elkaar kruisen.
Sessie 9 integratie
In sessie 9 gaat het er om de beweging van de ledematen door het scharnierpunt heen te ervaren. Hierdoor ontstaat een vrije loopbeweging die met elke stap de lichaamsstructuur voedt doordat met de onbelemmerde beweging vloeistof optimaal door het bindweefsel kan bewegen en zo het omliggende weefsel kan verzorgen. Omdat ook de ademhalingsstructuren vrijgemaakt zijn, wordt met elke ademteug de ruggengraat verzorgd doordat de ademhaling de tussenwervelschijven ruimte geeft.
Sessie 10 afronding
Sessie 10 is de daadwerkelijke afronding. Er wordt gekeken hoe de veranderde structuur zich verhoudt tot de omgeving. En hoe de nieuwe vorm voelt ten opzichte van de oude. Er wordt stilgestaan bij de associaties en gevoelens die de nieuwe structuur oproepen zodat door middel van die associaties altijd de weg naar de nieuwe structuur hervonden kan worden mocht er eens een periode zijn waarin je in een oud patroon terugvalt. Het lichaam zal van alle informatie en verandering die het in het Rolfing® proces aangereikt heeft gekregen alleen datgene blijvend overnemen dat een verbeterde efficiëntie en orde voor de hele structuur oplevert. Het is goed om de eerste 6 maanden tot een jaar geen Rolfing sessies in te plannen zodat het lichaam de kans krijgt om alle nieuwe input te verwerken en zich eigen te maken. De serie van 10 is dus niet uitgewerkt na de laatste sessie, het lichaam gaat ermee verder, ondersteund door een toegenomen lichaamsbewustzijn.
Wat merk je na afronding van de serie van 10…
verbetering van houding, balans en bewegingsvrijheid
verbetering van energieniveau
kunnen herkennen en loslaten van beperkende bewegingen en houdingspatronen
verbetering van het lichaamsbewustzijn en contact met de omgeving
vermindering van onnodige spanning in het lichaam en van stress gerelateerde klachten
een verbeterd zelfbeeld
vermindering van spier en gewrichtspijn
verbetering van sportieve prestaties
verbetering van het aanpassingsvermogen van het lichaam en versneld herstellend vermogen na blessures
Vervolg sessies
Wat Rolfing effectief maakt is dat het het zelf herstellend vermogen van het lichaam aanspreekt en respecteert. Rolfing brengt altijd verandering op gang maar alleen in het tempo waarin het lichaam dat toelaat.
Het kan zijn dat na voltooiing van de serie het gevoel ontstaat dat met een paar extra sessies het proces helemaal voltooid zou zijn. Als dat het geval is dan is dat bespreekbaar. Door de lange nawerking van de behandelingen is het goed om na het einde van de serie een aantal maanden te wachten. Daarna kan er gekeken worden hoe het lichaam zich ontwikkeld heeft en wat er eventueel aan vervolg sessies nodig is. Er kan dan een miniserie van Rolf™ Movement sessie gepland worden of meer structureel lichaamswerk.
Rolf™ Movement sessies dragen eraan bij dat de veranderingen in het lichaam volledig integreren en eigen gemaakt worden.
Ook is het mogelijk om losse sessies te plannen als daar behoefte aan is.